Işığın Yapısı

Işığın bir dalga mı yoksa parçacık akımı  mı olduğu uzun yıllar biliminsanlarını meşgul etmiştir. İki durumun birden mevcut olamayacağı düşünülse de 20.yy ile birlikte ışığın ikili yapısı kabul edilmiştir. Yani ışık belli durumlarda dalga, bazı durumlarda ise parçacık gibi davranmaktadır.

IŞIĞIN DALGA YAPISI

Waves_wavelength

Bir dalganın yüksekliğine, o dalganın genliği adı verilir. Genlik bir dalganın tepesinden çukuruna kadar olan düşey uzaklığın yarısıdır.

Dalga tepeleri arası uzaklık, dalga çukurları arasındaki uzaklığa tamı tamına eşittir. Bu uzaklığa dalga boyu adı verilir.

Frekans ise, bir gözlemcinin yanından birim zamanda geçen dalga tepelerinin sayısıdır. frekansın dalga boyu ile çarpımı, dalganın hızını verir.

Işık dalgaları, elektromanyetik dalgalar adı verilen ve boşlukta ışık hızı ile hareket eden elektrik ve manyetik enerji dalgalarından oluşmuş daha geniş bir dalga topluluğunun küçük bir parçasını oluşturur.

Elektromanyetik dalgalar birleştirilebilir ya da toplanabilir. Buna girişim denir. Örneğin grafiksel olarak,  iki basit dalga aynı zaman aralığında çizilip her noktada yükseklikleri toplanabilir.

IŞIĞIN PARÇACIKLI YAPISI

Atom, merkezinde küçük ve yoğun bir çekirdek ve onu çevreleyen atomlardan oluşur. Elektronlar çekirdekten farklı uzaklıklarda dolanırlar ve ne kadar uzakta olurlarsa o kadar çok enerjiye sahip olurlar. Elektronlar enerji seviyelerini çoğu kez değiştirirler. Bu enerji geçişleri doğal yollardan olabildiği gibi dış müdahalelerle de olabilir.

Atoma etki eden enerji miktarı, atomun bir enerji seviyesinden diğerine geçiş yapması için gereken miktara eşitse, atom bu enerjiyi alarak daha yüksek enerji durumuna geçebilir. Ancak miktar eşit değilse atom bu enerjiyi alamaz. Atomlar rastgele miktarlarda enerji soğuramazlar, sadece belirli miktarlarda olan enerji paketlerini soğurabilirler ve bu miktar atomun kendi özelliklerine bağlıdır.

Bu geçiş tersine çevrilebilir bir süreçtir. Atomların düşük enerji durumundan yüksek enerji durumuna geçiş yaparken ve tekrar düşük enerji durumuna dönerken soğurdukları ya da saldıkları belirli miktardaki enerji paketleri bazen, doğru frekansta olduklarında ışık olarak algıladığımız, elektromanyetik ışıma birimi olarak tanımlanan fotonlar olarak gözlenebilir.

Farklı türden olan atomlar, farklı dalga boylarında foton yayar.

 

Yorum bırakın

Lighting Design